O KAVEZNOM UZGOJU KOKOŠI      

ZATOČENJE

Kokoši su nasilno ugurane u žičane kaveze koji su toliko mali da ne zadovoljavaju njihove osnovne i važne životne potrebe niti im omogućavaju uvjete za njihovu dobrobit. Kokoši uglavnom ne mogu izdržati tu ekstremnu patnju te joj neke podlegnu i umru u kavezima.

OZLJEDE

Ozljede nogu i kandži znatno su češće u kavezima nego u drugim sustavima uzgoja. Lezije, napukline i druge ozljede tkiva i organa te iskrivljene ili slomljene kandže posljedica su svakodnevnog stajanja na oštrom ožičenju. Počesto se drugi dijelovi tijela zaglave u rešetkama, što rezultira napuknutim ili slomljenim kostima, deformacijama i velikim gubitkom perja.

 

Zbog izrazito loših životnih uvjeta i učestalih ozljeda i oboljenja, kokošima se daju sedativi, antibiotici i hormoni koji kasnije, konzumacijom, ulaze i u ljudski organizam. 

DUŠEVNA BOL

Poput svake životinje, kokoši se vole ponašati prirodno. Iako neke farme s kavezima omogućavaju nekakvo poboljšanje, ono je tako slabo da je od malog ili zanemarivog značaja za kokoši. Nemogućnost obavljanja bilo kakvih prirodnih aktivnosti dovodi do goleme i beskrajne frustracije.

1/1

Što učiniti?

 

Najbolji način da svatko od nas pomogne zaustaviti ovu okrutnost jest da ostavi životinje izvan svojega tanjura.

Udruga Pobjede

Nemetin 171 a

31 000 Osijek, Hrvatska

+385 95 81 777 69