Cage-free trend dolazi i u Hrvatsku!


Korak dalje u društveno odgovornom poslovanju: dobrobit životinja!

VELIKOM KAMPANJOM IZAZIVAMO TVRTKE

DA POSTANU PREDVODNICI CAGE-FREE POLITIKE U HRVATSKOJ

Pozivamo tvrtke da postanu predvodnici rastućeg svjetskog trenda u Hrvatskoj i obvežu se da će, najkasnije do 2025. godine, u potpunosti prestati dobavljati jaja koja potječu iz kaveznog uzgoja.

Kako bi upoznali razne tvrtke, restorane, trgovačke lance i hotele s korakom dalje u društveno odgovornom poslovanju, pokrenuli smo veliku kampanju "Recite NE jajima iz kaveza". Diljem Jadrana osvanuli su billboardi kojim pozivamo hrvatske tvrtke koje u svojim restoranima i proizvodima koriste jaja da stanu uz bok najpoznatijim svjetskim imenima i prestnu podupirati okrutan kavezni uzgoj nabavkom jaja iz takvog uzgoja.

Društveno odgovorno poslovanje je budućnost!

Društveno odgovorno poslovanje je način poslovanja u kojemu se profit ostvaruje aktivnostima u skladu i s interesima društva, a ne isključivo s interesima tvrtke. To je područje koje se sve brže razvija, a izvještavanje o društvenom učinku postaje uobičajena praksa uglednih tvrtki. Društveno odgovorno poslovanje podrazumijeva brigu za okoliš i zaštitu ljudskih prava, a pod pojmom društvene odgovornosti brojne svjetske tvrtke ističu i svoju brigu za životinje! Jedan je od načina odgovornosti prema životinjama prestanak korištenja jaja iz izrazito okrutnog kaveznog uzgoja.

Koji je cilj kampanje “Recite NE jajima iz kaveza” Udruge Pobjede?

Primarni cilj ove ljetne kampanje jest informirati javnost o cage-free trendu koji je došao i u Hrvatsku, ali i potaknuti hotelijere, kao predstavnike hrvatskog najprepoznatljivijeg brenda - turizma, na društveno odgovorno i održivo poslovanje.

Udruga Pobjede, zajedno s još 100-tinjak udruga i organizacija iz cijeloga svijeta okupljenih pod imenom Open Wing Alliance radi na tome da sve tvrtke koje koriste jaja (trgovine, hoteli, restorani...) daju javnu prisegu u sklopu društveno odgovornog poslovanja, kojom bi se obvezali na prestanak dobavljanja jaja od proizvođača koji ove ptice drže zatočene u kavezima (tzv. kavezni uzgoj). Kako 64% proizvođača jaja u Hrvatskoj ne koristi kaveze, a samodostatnost je domaće proizvodnje jaja čak 90% u Udruzi Pobjede optimistčno gledaju na dolazak ovoga trenda i u Hrvatsku.

Tko je sve potpisao prisegu?

Članice Open Wing Alliance-a uvjerile su brojne svjetske tvrtke da ne podupiru okrutnu kaveznu praksu i potaknule ih da najkasnije do 2025. godine u potpunosti prestanu nabavljati i prodavati jaja iz kaveznog uzgoja. Dogovor je postignut s mnogim vodećim svjetskim tvrtkama poput najvećeg svjetskog lanca hotela Marriott International-a, zatim Hiltona i Best Westerna, Kauflanda, Lidla, Spara, Metro Cash&Carry-ja, Nestle, Danone, McDonalds, Burger King, Milka, Barilla, Mars itd.

Budućnost poslovanja leži u - održivosti!

Došlo je vrijeme kada potrošači ne kupuju samo gotov proizvod - već i sve ono što stoji iza imena proizvođača. Zato budućnost poslovanja leži upravo u etičkom poslovanju i, kada govorimo o prestanku podupiranja okrutnosti prema životinjama, u suosjećanju.

Uspješne tvrtke iz različitih sektora poslovanja morati će pratiti korak s rapidno rastućim senzibilitetom i osviještenosti javnosti vezanim uz etički odnos prema životinjama. Odabir višeg standarda zaštite životinja od strane nekog brenda veže vrijednosti poput suosjećanja, pravednosti i održivosti uz imidž koji je poželjan kako bi tvrtka bila uspješna...

Pozivamo sve tvrtke da iskorače naprijed, postanu društveno osviješteni kroz odabir održivog poslovanja i ponose se time što su predvodnik ovog rastućeg svjetskog trenda u Hrvatskoj! Javite nam se! ;)

#Medijskeobjave