Hotel Kazbek iz Dubrovnika prvi dao cage-free prisegu!


Od skrbi o napuštenim psima do AB OVA - prve korporativne kampanje za životinje u Hrvatskoj

ili

kako je AB OVO još jedna u nizu naših pobjeda!

Naša priča počinje u jesen 2007-e, kada nas je znatiželja odvela u ono što smo mislile da će biti bezbrižna posjeta azilu za napuštene pse u Osijeku. Emocije koje su se rodile prilikom te posjete usmjerile su nas prema aktivnom angažmanu kako bismo pomogle zaboravljenim i napuštenim - pod geslom Azil je savjest našega grada cilj nam je bio uključiti sve nivoe lokalne zajednice u preobrazbu Azila u mjesto dostojno življenja; rođena građanska inicijativa rasla je i dvije godine nakon svoje postojanje pravno je uobličila u organizacijski oblik udruge. 2010. godine s Gradom Osijekom potpisujemo Sporazum o preuzimanju Azila, a iduće godine osječki Azil postaje peto no-kill pri Ministarstvu registrirano sklonište.

Angažman u Azilu iziskuje svakodnevnu potpunu posvećenost; ipak nastojimo ne zanemariti važnost promicanja vrijednosti koje su sastavni dio svjetonazora na kojemu su utemeljene naše svakodnevne pobjede – suosjećanje i solidarnost. Veganstvo kao pokret za prava životinja pokret je oslobođenja, pokret koji je temelj društvene preobrazbe koju priželjkujemo i društva budućnosti koje će se temeljiti na suživotu svih, suradnji, slobodi, nenasilju i pravu na život. Volontiranje u Azilu i boravak s napuštenim psima otvorio je naše umove i odveo nas u smjeru aktivizma koji se pokazao kao ne tako laka borba u svakodnevici maloga grada sa nedovoljno senzibiliteta po pitanju odnosa prema neljudskim životinjama. U jeziku, odnosno riječima koje svakodnevno koristimo nerijetko se ogleda i stav društva i naš osobni stav prema životinjama – glupa si kao kokoš, prestani mi kvocati, ovo je jedan najobičniji kokošinjac fraze su koje se koriste za uvrjedu i omalovažavanje, a iz kojih se također mogu iščitati i negativne konotacije u odnosu na pripadnice druge vrste – ptica. Da, kokoši su ptice, u industriji jaja nazvane nesilicama, čime ljudi ukazuju na namjenu koju ove ptice imaju u našem društvu – nešenje jaja. Nesilica je ono što se u jeziku naziva specizam – diskrimanacija na osnovi vrste.

AB OVO KAMPANJA POZIVA TVRTKE DA POVEDU CAGE-FREE TREND U HRVATSKOJ - HOTEL KAZBEK IZ DUBROVNIKA PRVI JE PREPOZNAO NJEGOVU VAŽNOST!

Kao članice Open Wing Alliance-a i u sklopu ljetne nacionalne kampanje, Udruga Pobjede poziva tvrtke da postanu predvodnici rastućeg svjetskog trenda i u Hrvatskoj! Kako? Apelirajući na prakticiranje društveno odgovornog i održivog poslovanja pozivamo tvrtke da, najkasnije do 2025. godine, u potpunosti prestanu nabavljati jaja koja potječu iz kaveznog uzgoja.

Sredinom kolovoza pokrenuli smo ljetnu kampanju Recite NE jajima iz kaveza. Diljem Jadrana osvanuli su billboardi i citylight plakati, a od ovoga tjedna i u dnevnim novinama pozivi na izbacivanje kaveznih jaja iz vlastitoga lanca nabave.

Ovim putem, s ponosom dajemo na znanje kako je Hotel Kazbek iz Dubrovnika prva hrvatska tvrtka koja je javno, na web stranici, obznanila svoju cage-free izjavu:

U pregovorima smo s nekoliko hotelskih lanaca te očekujemo i vjerujemo kako će upravo hoteli prvi prepoznati važnost odustajanja od neodrživih i okrutnih praksi u poslovanju 21. stoljeća i kako će upravo ovaj sektor poslovanja, kao naš najprepoznatljiviji izvozni brend, biti predvodnik cage-free trenda u Hrvatskoj.

Kako 64% proizvođača jaja u Hrvatskoj ne koristi kaveze, a samodostatnost je domaće proizvodnje jaja čak 90% - što je bolje od europskog prosjeka, veoma smo optimistčnie, a uz to - odabir višeg standarda zaštite životinja od strane nekog brenda veže vrijednosti poput suosjećanja, pravednosti i održivosti uz imidž koji je poželjan kako bi tvrtka bila uspješna.

Kako bi mi, kao pjedinci_ke i kao tvrtke, smanjilie ekološki otisak i ostavilie u naslijeđe budućim generacijama planetu s kojom će živjeti u simbiozi i suživotu - nužno je DANAS početi mijenjati neodržive prakse; intenzivni industrijski uzgoj životinja - kakav je kavezni uzgoj u industriji jaja, ima posljedice po čitavu planetu: on uzrokuje 18% emisije stakleničkih plinova i ima izravni utjecaj na onečišćenje pitke vode i tla. Odvojeno gledati na vlastito zdravlje i na zdravlje planete Zemlje, ne uviđati vezu između naših svakodnevnih odabira koje stavljamo pred sebe, na naše tanjure i Zemljinih resursa koje nepovratno crpimo, kratkovidno je i neodrživo.

Stoga - reći NE kavezima u 21. stoljeću postao je nužni trend društveno odgovornih i održivih tvrtki.