160 organizacija pozvalo EU lidere da okončaju doba kaveza!


Danas je preko 160 organizacija, koje zastupaju stav više od milijun ljudi iz cijele Europe, poslalo otvoreno pismo čelnicima Europske unije. U pismu koje je uputila i osječka Udruga Pobjede pozivaju se čelnici da osiguraju da EU prestane zaostajati u zakonodavstvu u dobrobiti životinja, odnosno da se okonča korištenje kaveza u uzgoju životinja. Otvoreno pismo dio je kampanje Okončajmo doba kaveza i Europske građanske inicijative koja je nedavno za taj cilj peticijom prikupila preko 1,6 milijuna potpisa od građana kojima je stalo do dobrobiti životinja.

Pismo je adresirano na novoimenovanog izvršnog potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa, povjerenicu za zdravstvo i sigurnost hrane Stellu Kyriakides i povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog. Predstavnici 160 organizacija za zaštitu životinja mole ih da donesu zakone na razini cijele Europske unije kojim bi okončali nehumanu praksu uzgoja životinja u kavezima.

Preko 300 milijuna svinja, kokoši, zečeva, prepelica, patki i telića pate zatvoreni u kavezima širom EU. Kavezi u kojima provode svoje dane do smrti skučeni su, neprirodni i uskraćuju im mogućnost slobodnog kretanja. Takav način uzgoja izrazito je okrutan i potpuno nepotreban. Osim toga, intenzivan uzgoj životinja potpuno je neodrživ i pridonosi trenutnoj klimatskoj i ekološkoj krizi.

“Novim čelnicima Europske komisije poručili smo jasno i glasno kako nipošto ne bi trebali zanemariti glas više od milijun građana Europe. Sada je na redu njihov potez. Novi čelnici Europske komisije trebali bi postaviti svjež i progresivan ton u kreiranju politike EU-a i dokazati svijetu da je Europska Unija zaista lider kada se priča o dobrobiti životinja uzgajanih za hranu, kao što tvrde. „ izjavila je Zrinka Košta iz Udruge Pobjede.