Zašto cage-free?

Što kaže EU

U Europskoj uniji zakon dopušta držanje kokoši u industriji jaja u tzv. obogaćenim kavezima u kojima je svaka ptica osuđena na prostor veličine A4 arka papira. Zatočenjem u kavezima, ovoj najmnogobrojnijoj vrsti među pticama uskraćena je mogućnost prirodnoga ponašanja i zadovoljenja osnovnih životnih potreba.

U Hrvatskoj, u 2020-oj, 35% proizvođača jaja odlučilo se za ovaj sustav držanja.

Preporuke i primjer dobre prakse

FARMS Initiative , koju preporučuje UN, u svome dokumentu Odgovorni minimalni standardi za kokoši u industriji jaja / Responsible Minimum Standards for Laying Hens u svojoj točki 1. preporuča NEkorištenje obogaćenih kaveza.

O prednosti nekaveznoga uzgoja i društveno osviještenim svjetskim tvrtkama koje su odlučile poći cage-free putem pisao je i Institut za društveno odgovorno poslovanje navodeći “Sretne koke” kao primjer dobre prakse.

Tvrtke i društvena odgovornost

Praksa društvene odgovornosti tvrtki razvila se i proširila u posljednjih desetak godina, a njezina je suština da se i u odnosu na okoliš i na društvo ide iznad onoga što propisuje zakon. Za tvrtke koje su na bilo koji način dio prehrambene industrije ova etička dimenzija poslovanja pretpostavlja, između ostalog, i dobar odnos prema životinjama.

Izostavljajući iz svoga lanca nabave jaja koja potječu iz kaveza, tvrtke svjedoče svoju osviještenost i senzibilitet kako za životinje, tako i za planetu Zemlju i pomažu stvaranju održivog uključivog društva.