Burger King, prestanite podržavati zlostavljanje kokoši!

Zajedno s ostalih 80+ neprofitnih organizacija pozivamo jedan od najvećih lanaca brze hrane

da koristi isključivo jaja iz beskaveznog uzgojaKoalicija Open Wing Alliance danas je pokrenula globalnu cage-free kampanju usmjerenu na Restaurant Brands International (RBI) u čijem je vlasništvu lanac brze hrane Burger King. Prijelomna kampanja, koju vodi više od 80 velikih organizacija za zaštitu životinja, potiče jedan od vodećih svjetskih lanaca brze hrane da prestane koristiti jaja iz kaveznog uzgoja u svojim lancima opskrbe.


Međunarodnu kampanju kojoj je cilj joj potaknuti restoranski gigant da preuzme odgovornost za ono što se događa kokošima čijim se jajima opskrbljavaju vode organizacije članice globalne koalicije Open wings alliance, među čijim članicama smo i mi, Udruga Pobjede. 80+ utjecajnih organizacija za zaštitu životinja iz cijelog svijeta ujedinjene su sa zajedničkim ciljem: poboljšanjem dobrobiti kokoši uzgojenih radi jaja širom svijeta.


"Kao jedan od vodećih svjetskih lanaca brze hrane, Burger King ima odgovornost smanjiti patnju životinja iz njihovih lanaca opskrbe koju svakodnevno trpe”, izjavljuje Alexandria Beck, direktorica Open Wing Alliance-a. "Burger King ima priliku poboljšati život milijuna kokoši koje se iskorištavaju za proizvodnju jaja i biti prvi veliki lanac brze hrane koji je prisvojio globalnu politiku bez kaveza."


Iako su iz Burger Kinga poduzeli početne korake kako bi se dotaknuli dobrobiti životinja, njegove trenutna politika ne pokriva sve franšize u njihovom vlasništvu, kao niti sve vrste jaja i proizvoda od jaja. Iz tog razloga tvrtka i dalje podržava mučenje kokoši na svojim tržištima širom svijeta. Iako imaju cage-free politiku u Tajlandu i Indoneziji, na isto se nisu obvezali u Aziji, gdje su im jaja značajan dio jelovnika.


Jaja s kojima se opskrbljuju restorani Burger Kinga potječu s farmi koje kokoši zatočavaju u premalim, prljavim kavezima. Kavezi su toliko mali i pretrpani te sprječavaju kokoši da ispunjavaju svoje osnovne životne potrebe. Vrlo često im dijelovi tijela zapnu za rešetke kaveza, što rezultira slomljenim kostima i raznim deformitetima, a sve pate od gubitka perja zbog svakodnevnog stresa. Neke kokoši, iscrpljene ili zbog onemogućenog kretanja, budu pregažene do smrti od ostalih kokoši.


Tisuće tvrtki diljem svijete rekle su NE jajima iz kaveza, a potražnja za cage-free jajima sve je veća. Globalne prisege za prestankom korištenja jaja iz kaveza dale su neke od najvećih svjetskih imena, uključujući Unilever, Nestle, Aldi, InterContinental Hotels, Sodexo, Mondelez, Compass Group, Shake Shack, Famous Brands, Costa Coffee i Barilla. Burger King se, međutim, odbija pridružiti ovom svjetskom pokretu ka boljem postupanju prema životinjama...


Pokrenuli smo i peticiju s objašnjenjem na hrvatskom jeziku, a skupa s raznim udrugama okupljenim u koaliciji Open Wing Alliance baviti ćemo se raznim tipovima online aktivizma kojemu se svi mogu pridružiti na web stranici www.BurgerKingBrutality.com.


28. listopada tisuće aktivista diljem svijeta sudjelovat će u takozvanom svjetskom danu akcije i koordinirano raditi na tome da se Restaurant Brands International (RBI) postane cage-free u svim svojim poslovnicama diljem svijeta.