Kavezi na farmama postati će okrutni relikt prošlosti?

Prema anketiranju YouGov tvrtke za istraživanje javnog mišljenja, 75% ispitanika u Hrvatskoj smatra upotrebu kaveza na farmama okrutnom prema životinjama, a 76% ih misli da bi EU trebala prenamijeniti postojeća sredstva u poljoprivredi za prelazak na nekavezne sustave.

Potražnja za jajima koja dolaze iz nekaveznog uzgoja rastući je trend na prehrambenom tržištu Europe i svijeta. Tijekom posljednjih nekoliko godina globalno širenje ove vrste poslovanja za posljedicu je imalo prelazak sve većeg broja proizvođača na nekavezne načine proizvodnje.

Brzina kojom se ovaj trend širi i njegov utjecaj na europska i svjetska tržišta navela je već nekoliko europskih država na potpunu zabranu korištenja kaveza u industriji jaja -riječ je o Austriji, Švicarskoj i Luksemburgu, a Njemačka će to učiniti do 2025.


Trend prate najveći svjetski brendovi!

Zbog pritiska sve većeg broja kupaca koji zahtijevaju društvenu odgovornost u poslovanju, veliki broj tvrtki više ne nabavlja ovu vrstu jaja.

Upravo je cage-free poslovanje najbolji primjer društvene odgovornosti koja donosi dobrobit ne samo životinjama, već i ljudima i okolišu, a djelovanjem Open WIng Alliance koalicije preko 2.000 internacionalnih i nacionalnih brendova već priključilo ovom trendu. Podsjećamo, Metro, Lidl, Walmart, Kaufland, Spar, McDonalds, Milka, Nestle, Danone, Unilever, Marriott International, Hilton Hotels i mnogi drugi potpuno su izbacili kavezna jaja ili su se javno obvezale do određenog roka to učiniti.


Kako stoji Hrvatska?

Danas u Hrvatskoj već posluje velik broj internacionalnih tvrtki koje su potpisnice cage-free politike poslovanja - Metro, Lidl, Kaufland, Spar brendovi su koji diktiraju nove standarde i njihova je prisutnost na našem tržištu prilika za priključivanje domaćih tvrtki ovom trendu.

Da tu priliku žele iskoristiti pokazao je velik broj domaćih hotela, restorana i trgovačkih lanaca (...)
tekst u cjelosti možete pročitati ovdje: