Tri crtice o jajima, napretku i društvu

(1) Uskrs i jaja. Miks drevnih običaja i kršćanstva. Jaje kao simbol plodnosti i novog života. Kako doživljavamo jaja danas?

“Jaja su, uz šunku, najtraženija namirnica za Uskrs. Njihova proizvodnja u Hrvatskoj, unatoč krizi, nije smanjena. Prema nekim procjenama, u našoj se zemlji pojede 50 milijuna jaja na mjesec, a za uskrsne blagdane potrošnja poraste i do 80 milijuna komada.”

Očito, sve je manje simbolike u blagovanju Uskrsa.

Tko od nas vodi brigu otkuda dolaze ta silna jaja (zadržat ću se na njima)?

Budući da je samodostatnost HR proizvodnje jaja gotovo 90%, većina njih dolazi s jedne od 189 registriranih farmi “nesilica”. Zašto navodni znaci? Zato jer smo od ptice stvorili stroj za nesenje jaja. Preko 2 milijuna ptica u industriji jaja u Hrvatskoj nalazi se na jednom od 67 ogromnih farmskih postrojenja, u kavezima, na životnom prostoru svedenom na veličinu A4 arka papira.


(2) Ovako izgleda proces industrijske proizvodnje jaja kako ga opisuje vlasnik jedne od najvećih farmi jaja u Hrvatskoj:

"Iz oplođenih jaja koja se uvoze iz Nizozemske ili Njemačke izlegu se mali Lohmann Brown pilići, njemačka hibridna vrsta nastala upravo zbog proizvodnje jaja. Nesilice slijedećih 140 dana rastu u zatamnjenom prostoru s kontroliranom hranidbom, temperaturom i svjetlom. U četiri proizvodna objekta po 17 000 pilenki potom odlaze u kokošinjce gdje počinje proizvodnja jaja. Svaka koka, sve odreda kao crvenkaste sestre blizanke, godišnje daje oko 300 jaja, a njihov se životni ciklus završava nakon 14 mjeseci. Iz klaonice izlaze kao mlade koke - najbolje za juhu."

Citat je preuzet iz članka “Bili smo u najstarijoj tvornici jaja” objavljenom 2017. u najčitanijim dnevnim novinama u Hrvatskoj. Tvornica je s radom započela 1967.godine.

U Hrvatskoj se enciklopediji napredak definira kao “kretanje od lošijega na bolje, sazrijevanje, porast, postupno dostizanje određenoga cilja; prijelaz na razvojno viši stupanj; poboljšanje društv. života u materijalnom bogatstvu i kult. vrijednostima. Suprotno: nazadak ili regres.”

Pojam napretka poznat je od antike, kada se njegovo značenje uglavnom ograničavalo na moralno usavršavanje - pa jesmo li mi otada do danas kao društvo napredovali ili nazadovali?!

Otkada se ovakve prakse eksploatacije živih bića i Zemljinih resursa javnosti prezentiraju s pohvalnim tonom?


Ako se nešto prakticiralo od davnina - ne znači da je i danas prihvatljivo.

Ako je nešto legalno - ne znači i da je moralno.

No, svatko neka odluči prema svojoj savjesti.Industrijska poljoprivreda i industrijske farme uspjele su zadovoljiti ovu famoznu definiciju napretka ipak samo polovično jer je njihov primarni cilj akumulacija profita. A što je s kulturnim vrijednostima koje ova industrija njeguje?
(3) U 21. stoljeću postoji nešto što se zove društveno odgovorno poslovanje. Ono se sastoji u tome da se i u odnosu na okoliš i na društvo ide iznad onoga što propisuje zakon. Druga važna odrednica jest uspostavljanje dijaloga i stvarne suradnje između tvrtki i organizacija iz neprofitnog sektora. I voila! Udruga Pobjede krajem 2017-e postaje članicom svjetske koalicije za ukidanje kaveza u industriji jaja, Open Wing Alliance, i od proljeća 2018-e radimo na informiranju i senzibilizaciji javnosti i tvrtki u Hrvatskoj o ovoj temi, točnije, kontaktiramo tvrtke i pozivamo ih na podizanje standarda zaštite životinja tako da iz svoga lanca nabave postupno izbace jaja iz kaveza. Ovime želimo da se i hrvatske tvrtke priključe svjetskom cage-free trendu** te pokažu javnosti kako je odabir društveno prihvatljivijih praksi i prema životinjama i prema planeti i prema očekivanjima klijenata neizostavan dio etičkoga poslovanja 21. stoljeća.


Što mislite, hoćemo li uspjeti u 21. stoljeću uskrsnuti napredak?*izvor: https://ogportal.com/2020/04/12/pojedemo-50-milijuna-jaja-na-mjesec/

**javne izjave o društveno odgovornom poslovanju ovakvoga tipa dale su mnoge vodeće svjetske tvrtke poput Nestle, Danone, Unilever, McDonalds, Burger King, Subway, Tesco, Metro, Spar, Lidl, Aldi, Milka, Barilla, Mars, a i neke od najvećih hotelijerskih tvrtki - Marriott International, Hilton, Best Western te Westin Hotels & Resorts.